OVER STAAY

Staay Food Group is een internationale teelt-, sales- en marketingorganisatie in verse groenten en fruit met een wereldwijd netwerk; The World is our Garden. Wij zijn een familiebedrijf, opgericht in 1946. Wij leveren maatwerk voor klanten uit de retail, (groot)handel, foodservice en verwerkende industrie.

Onze missie: Optimum fresh at minimum costs
Wij leveren op ieder moment het best beschikbare en meest verse product tegen een minimum aan toegevoegde tijd en kosten.
Zo bieden wij onze telers een gegarandeerde afzet en onze klanten een continue aanvoer.

1946

Het begin

Willem van der Staaij start vanuit huis in Ridderkerk als grossier in verse groenten en fruit op de Rotterdamse groothandelsmarkt aan het Noordplein.

1965

Zo vader, zo zoon(s)

In de jaren zestig komen Willems zonen Ad en Dammis  in de zaak. Het bedrijf groeit mee met de Rotterdamse groothandelsmarkt en wordt steeds groter en professioneler. Dammis vervangt later om commerciële redenen de IJ in de naam voor de Y.

1970

De volgende stap

Van der Staay vestigt zich op de dan gloednieuwe groothandelsmarkt in Rotterdam (Spaanse Polder). Hier betrekt de familie hun eerste echte bedrijfspand, samen met het eerste personeel.

1980

Serieuze expansie

De eerste supermarkt wordt klant; een nieuwe klantengroep ontstaat. In 1982 werd de eerste eigen groentewinkel geopend. Later zou dit uitgroeien tot een keten van 75 winkels. Tevens wordt in deze periode een eerste overname gedaan. In Frankrijk wordt AGF groothandel Frutigold S.A.R.L. overgenomen . De eerste internationale ambities tekenen zich af.

1985

Start van de eigen teelt.

Staay zet een belangrijke strategische stap en besluit zelf producten te gaan telen. In het Brabantse Oud Gastel wordt de teelt van prei en snijbonen opgestart.

1987

Uitbreiding van eigen teelt naar Spanje.

Ad van der Staay emigreert naar Spanje en start daar nog een teeltbedrijf op. Dit om de Nederlandse klanten ook in de winter van goede kwaliteit vollegrondsgroenten en fruit te kunnen voorzien. Nabij Tarragona wordt onder de naam Savasun S.A. de teelt opgestart van o.a. meloenen, peterselie, bonen, bospeen en andijvie. Tevens ontstaat dan het huismerk Masia del Pino, vrij vertaald naar het oude huis bij de dennebomen dat midden op het aangekochte stuk grond staat.

1999

Uitbreiding met Convenience

Het marktsegment van bewerkte groenten groeit onstuimig. Staay besluit tot overname van groentensnijderij Dekker Frissland in Uden. Kort daarna wordt ook concurrent Hoeve Dronten overgenomen. In dezelfde periode sluit de Heerlense AGF groothandel Eussi/Meyers zich aan bij inmiddels Staay Food Group.

2005

Groei in Limburg

Staay Venlo ontstaat door de overname van Habets-Van Wylick in Venlo en de integratie met Eussi/Meyers. Daarnaast wordt in Beesel de innovatieve slateler Deliscious gecontracteerd. Samen met Staay wordt in 2006 de succesvolle triosla “Salatrio” (een gemengde sla in één krop met kluit) op de markt gebracht. Deze sla wordt onder LED licht opgekweekt in een afgesloten Vertical Farm en groeit in de kas verder op watergoten. Ondertussen groeit Staay Venlo verder door de overname van Oost-Europa exporteur Van Doorn uit Enspijk.

2010

Specialisatie in meloen, ananas en hardfruit.

De expertise op het gebied van meloen en ananas wordt verder uitgebreid met de overname van Hispa Fruit. Kort daarna wordt SFG Dulce opgericht in Costa Rica. Op deze manier kan de eigen teelt van de meloenen en ananassen en export hiervan, beter gemonitord en aangestuurd worden. Rond die tijd worden ook Hispa Eastern Europe en Alexport, beiden met de focus op Oost Europa, overgenomen. In Nederland wordt hardfruitspecialist Frupaks overgenomen. Met deze stap krijgt hardfruit meer aandacht binnen Staay.

2013

Innovatie en groei

Staay wint met teler Deliscious de Fruit Logistica Innovation award voor het City Farming concept waarmee de Salatrio sla met kluit wordt geproduceerd. Staay Venlo groeit verder met de overname van de groothandels Langfruit en Van Rijn. Kort daarop vinden nieuwe overnames in Spanje en in Polen plaats; Op deze manier ontstaan Savasun Fresh Group Iberica (Barcelona) en Staay Warszawa.

2015

Verdere groei in hardfruit

Perenteler en hardfruitspecialist J.C. Vernooij wordt overgenomen en samengevoegd met Frupaks tot Frupaks-Vernooij B.V. Kort daarna wordt ook C.G. Timmermans hardfruit aan deze BV toegevoegd. Drie jaar later worden de rechten verworven voor de Red Conference peer. Hiermee krijgt zowel de productgroep hardfruit als de eigen teelt nieuwe impulsen.

2020

Terug naar de basis

Een complete nieuwbouw wordt gerealiseerd voor Staay Venlo, compleet met Cash & Carry afdeling.  Daarnaast wordt succesvolle convenience industrie locatie in Dronten (Fresh-Care Convenience) verkocht. Staay blijft verbonden als leverancier van de te verwerken groenten. Hiermee keert Staay terug naar de basis en weer focussen op de teelt en import/export van verse groenten en fruit.  In 2021 worden de Nederlandse handelsvestigingen van Staay Food Group samengevoegd tot één B.V. met nieuw elan.

2022

Uitbreiding in hardfruit

Direct Fruit Services BV wordt overgenomen van Total Produce ter versteviging van de positie in hardfruit en voor uitbreiding van het klantenbestand in de Europese retail.

MEER OVER HARDFRUIT

2024

Overname Westende Fruitteelt

De hardfruit divisie wordt opnieuw uitgebreid met een flink areaal eigen teelt. Westende Fruitteelt B.V. in Fijnaart is met 135 hectare productie één van de grootste perentelers van Nederland. Naast o.a. Conference en Doyenne du Comice worden hier ook 2 van de 3 exclusieve Staay clubrassen Dazzling Gold en Red Conference geteeld.

Overname Westende Fruitteelt