Spaans kaki-seizoen op punt van beginnen

EXOTEN

Begin oktober start de aanvoer met Spaanse kaki’s weer. Het seizoen van deze pitloze vruchten loopt door tot in januari. Na enkele lastige jaren, verwachten onze telers dit seizoen weer een betrekkelijk normale aanvoer van goede kwaliteit kaki’s. De bomen hangen mooi vol met gemiddelde maat vruchten. Als het weer meewerkt, ziet het er goed uit voor de oogst.

Voor de import van kaki’s werkt Staay al jaren samen met het Spaanse Anecoop. De hierbij aangesloten telers zorgen voor maar liefst 40% van alle Spaanse kakiproductie. De teelt ligt verspreid over drie gebieden in Sevilla, Murcia en Valencia en focust volledig op de Rojo Brillante variëteit. Deze variëteit dankt zijn naam “rood glimmend” aan zijn kleur wanneer hij rijp is. Het vruchtvlees is dan bovendien heerlijk zacht, zoet en oranje-rood van kleur. Daarnaast bevat deze kaki eenmaal rijp ook minder tannine dan veel andere variëteiten.

Beschermde oorsprongsbenaming: Persimon
Vruchten uit de Ribera del Xúquer vallei in Valencia krijgen een beschermde oorsprongsbenaming (DOP in Spanje) mee: Persimon. Alleen kaki’s van de Rojo Brillante variëteit uit deze regio mogen zo heten. Niet te verwarren met de term persimmon (met 2 m-en) die ook nog wel eens wordt gebruikt voor kaki. Het merendeel van de kaki’s die Staay verkoopt, bezitten deze DOP.

In de eerste week van oktober worden de eerste kaki’s verwacht, waarna het volume snel zal toenemen. Promotievolumes zullen vooral in november beschikbaar komen.

Ander nieuws

02/07/2024

Passiefruit uit Nederland

De Hollandse passievrucht is nieuw in het assortiment van Staay Food Group. Na een succesvolle pilotfase is het product nu beschikbaar.

Lees verder
10/06/2024

Overname Westende Fruitteelt

Staay Food Group breidt het areaal aan eigen teelt flink uit met de overname van Westende Fruitteelt b.v. in Fijnaart.

Lees verder
18/04/2024

Spaans zomerfruitseizoen vroeg van start

Deze week ontvangen wij iets vroeger dan normaal de eerste meloenen uit Spanje. Komende week volgen dan ook alweer de eerste perziken en nectarines.

Lees verder
20/03/2024

Start aspergeseizoen

Het aspergeseizoen is weer van start met dagelijks verse aanvoer van telers uit Nederland, België én Duitsland.

Lees verder